Reportagefotografie

Een foto vertelt meer dan duizend woorden en een reportage foto misschien nog wel veel meer. Bij reportage fotografie wordt namelijk een compleet verhaal verteld in een enkele of in een paar foto’s.

Wat is reportage fotografie precies?

Bij reportage fotografie wordt een specifiek moment of een serie van belangrijke momenten vastgelegd op beeld. Denk bijvoorbeeld aan een trouwreportage, een geboortereportage en natuurlijk aan sport- en nieuws reportages. Bij reportage fotografie is het een vereiste dat de foto’s niet in scene worden gezet. Een reportage serie moet namelijk echt de sfeer ademen die er op dat moment is en daarom kan de reportage fotograaf niet ingrijpen in een tafereel. Wanneer je als reportage fotograaf namelijk gaat mengen in de situatie die zich voor de lens ontpopt, is het magische randje er al snel af.

Typische kenmerken van reportage fotografie

Omdat een reportage fotograaf nooit aanwijzingen geeft, is hij eigenlijk altijd beperkt in hetgene wat er speelt. Dit houdt in dat de fotograaf voor de beste reportage fotografie zijn ogen altijd goed open moet houden en meteen kunnen klikken als er iets gebeurt dat de moeite is om vast te leggen. Bij reportage fotografie worden vaak compacte en lichte camera’s en objectieven gebruikt. Niet alleen omdat de fotograaf op die manier wendbaarder en sneller is dan wanneer hij zou sjouwen met zware en grote apparatuur, maar ook om minder op te vallen in een situatie. Wanneer een reportage fotograaf namelijk opvalt tussen hetgene wat hij wil fotograferen, is dat ook een soort inbreken in de scene.

De beste reportage fotografie

Een goede reportage fotograaf heeft veel ervaring met het vastleggen van momenten en weet vaak precies waar hij moet gaan staan om de meeste kans op een goede foto te hebben. Ook is hij een meester in het onopvallend handelen in een mensenmassa. Alleen op die manier kunnen namelijk de beste reportage fotografie series worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *